onsdag 27. april 2016

Hospitering 24.4 og 26.4 2016

26.4.2016
Tema: Faglig gjennomgang av Optiwin 3D pro på elektrokonferansen 2016


Glamox ved Christian Pascal hadde kurs i Optiwin 3D pro på elektrokonferansen for elektrofaglærere i dag. For meg var det en nyttig repetisjon av programmet.
I tillegg til den ordinære gjennomgangen av programmet, var fokuset rettet mot import av AutoCAD 3D DAK til Optiwin. Her kunne vi "gå" inn i objektene både for å plassere armaturer og etterpå sjekke at de ikke kom i konflikt med annet utstyr og rør som var montert i det aktuelle området. Objektet som ble vist var en supplybåt.
Utskrift av rapporter og databaser var andre tema som ble gjennomgått under kurset.


Bildet viser en enkel 3D tegning. Når vi er inne i programmet kan vi slå på
 lyset og se området som blir opplyst, men det får vi ikke vist på bildet.


    
                    Bildet viser en 2D tegning. Her ser vi downlightene i taket (rød) med en
                    fargeskala som indikerer lysfluxen i hele rommet. Tegningen kan sees i alle vinkler,
                    og vi kan også endre veggfarge for å se hvordan det påvirker lysfluxen i rommet








24.4.2016
Tema: Nyheter innen LED-belysning og lysstyring




Jeg hadde store forventninger til spennende nyheter fra Light - Building messen i Frankfurt tidligere denne måneden. Verdens største lysmesse arrangeres annet hver år i Frankfurt.
Det jeg var mest spent på var om Oled - belysningen fikk sitt gjennombrudd. Oled er kommet for å bli, men  foreløpig er det nok forbeholdt spesielt interesserte. Den tynne lyskilden på 1-2 mm gjør det mulig å skape unike designerlamper, men både pris og kvalitet gjør Oled uaktuelt for store produksjonsvolum de nærmeste årene. Noen bransjefolk mener sågar at vi aldri får se masseproduksjon av Oled-belysning.
Dagens Led-belysningen har fortsatt store utfordringer med flimmer ved dimming på lave nivå, men på messen kunne  flere produsenter presentere nye dimmere som takler problemene vesentlig bedre enn dagens dimmere.
Den største nyheten, slik jeg ser det, er at flere leverandører satser på IoT, internet of Things, som byggautomatisering. Kundene laster ned apper for å kunne kommunisere direkte med lyskilden.
Phillips og Cisco, to store aktører innenfor hvert sitt felt, belysning og nettverk, har gått sammen om denne satsingen.  De ser et stort potensiale av energisparing i større kontorbygg ved bruk av IoT. Phillips viste også nye lyspærer som kan kommunisere ved bruk av IoT.


Jeg har vært i kontakt med ansatte i Glamoxsystemet, som for øvrig fikk stor respons for sin nye   EX-lysarmatur, for å bli  kjent med nyheter fra årets Light- Buildingsmesse.











2 kommentarer:

  1. Optiwin 3D - dette hørtes spennende ut. Har jeg forstått det riktig at det er et program der du kan montere komponenter slik at du kan se hvordan det blir før du fysisk gjør monterjobben? Har du muligheter for å legge ut litt bilder av hva du gjør i programmet?

    SvarSlett
    Svar
    1. Har lagt inn 2 tidligere bilder som viser en 2D og en 3 D tegning. Når det gjelder de komplekse 3D tegningene som ble vist på kurset, er jeg ikke på det nivået at jeg kan arbeide med disse. Lysarmaturene blir først plassert på ønsket sted. Etter at den delen av jobben er utført, går vi inn i 3D-tegningen for å avdekke om plasseringen kommer i konflikt med andre tekniske innretninger, og gjør nødvendige tilpasninger. Fascinerende å se hvordan det gjøres.

      Slett