torsdag 19. mai 2016

Hospitering HTL elektro og Lillebakk engeneering

Onsdag 18.mai 2016
Tema: Lysstyring av gatelysarmaturer i Fræna kommune


Dagen i dag gikk med til en gjennomgang av gatelysstyring, som er en del av automatiseringssystemene utviklet for offentlige tjenester som tilbys av  Lillebakk engeneering , med  HTL elektro er deleier og operatør av systemet..
Vei og gatebelysning er kostnadskrevende  for stramme kommunebudsjetter og det har derfor vært satset på alternative metoder for energisparing på vegbelysning.
De første metodene som ble tatt i bruk var fjernutkobling i deler av natten. Men i et trafikksikkerhetsperspektiv er den modellen ikke alltid en tilfredsstillende løsning. Alternative metoder for energisparing som prøves ut i dag:


  • Redusert belysningsstyrke ved mindre trafikk.
  • Gatelysene tennes når kjørende eller gående passerer gatelysene og de påfølgende gatelysarmaturene "følger" bilen eller de gående.
I tillegg satses det på utskifting til LED-gatelysarmaturer, som reduserer energibehovet med opptil 60%. De tidligere problemene med LED, som gatebelysning med liten spredning av lyset, er i dag løst ved at det er montert linser over Cob'en, for å spre lyset i ønsket retning.


Refleksjon:
LED som gatelysbelysning har overtatt for de konvensjonelle lyskildene også for gatebelysning. Det gir store energibesparinger og lave vedlikeholdsutgifter med den lange levetiden LED armaturene har.
Når det gjelder styringssystemer for gatelysbelysning, var utviklingen av nye energibesparende metoder, utover det med utkobling i deler av døgnet, nytt for meg.  En interessant dag hos HTL.





http://www.lillebakk.com/index.php/Tjenester/Offentlig_oversikt/
Portal for overvåkning og styring av ulike systemer
Skjermbilde fra gatelysstyringsmodulen som viser forbruk
og innkoblingstider for gatelyslamper i en krets.
Gatelysarmatur som viser linser montert over Led-cob. 










Tirsdag 19.mai 2016
Tema: Bedriftsbesøk hos Lillebakk Engeenering AS
Planene for denne dagen var feilsøking og vedlikehold av gatelys anlegg i Fræna. Men som jeg har erfart fra tidligere hospiteringer, er det ofte trivielle ting som oppstår og planene må endres. Men alternativet viste seg å bli vellykket.
Lillebakk engeneering som har utviklet gatelysstyringssystemet, som var hovedtema på gårsdagens hospitering, har utviklingsavdeling og produksjon i Molde, og det ble en interessant bedriftsbesøk.
Firmaet har et bredt produktspekter. Men før omvisningen ble jeg presentert for lysstyringssystemet firmaet hadde installert i egne lokaler.



Brødrene Lillebakk som etablerte firmaet



De brukte en Sensio X1 kontroller som styrings- og grensesnitt mellom KNX og xComfort. Firmaet viste seg å ha nært samarbeid med Eaton som produserer xComfort.
Mens KNX er et kablet bus-system er xComfort trådløst. I bygninger kan deler av anlegget være lite tilgjengelig eller sensorer som er plassert utenfor bygningskroppen ofte med asfalterte områder mellom,  kan de trådløse styringer være et godt alternativ, fremfor kabling.

Sensio styringsenhet tilkoblet  xComfort og KNX med funksjonsstyring via  iPad



Produkter som firmaet har utviklet og produserersi egne lokaler:
  • Adgangssystem
  • Ladestasjoner for elbiler
  • Styringssystem for bilvaskeanlegg
  • Strømuttak med betalingsenhet via app







Automatikkskap for bilvasking
Strømuttak  marina med  betalingsenhet via app



1 kommentar:

  1. Hei Odd :-)
    Her er det masse interessant lesing. Virker som om dette har vært et spennende hospiteringsopphold. Lærerikt å lese om at det jobbes med utviklingen både på kablede og trådløse styringer. Jeg er også veldig imponert over styringssystemet til gatelys og LED teknologi. En energibesparelse på opptil 60% er jo supert. COB hadde jeg ikke verken hørt eller lest om før nå. Nå vet jeg hva COB er og noen av fordelene. Takk for interessant lesing :-)

    SvarSlett