mandag 6. juni 2016

Hospitering 9 og 10 ATEKO 6200












Torsdag 2.mai 2016


Tema: Eliaden 2016 med fokus på belysningssystem


Sammen med en kollega  besøkte vi Eliaden, Norges største fagmesse for elektrobransjen på messens siste dag, 2.juni. Her presenteres, både de små og store nasjonale og  internasjonale produsententer, sine nyheter innenfor sitt segment.  Hovedfokuset for mitt vedkommende var LED-teknologi og styringssystemer. Det var mange aktører innenfor dette innenfor belysningsbransjen som var representert, og vi fikk med oss mye. Kvaliteten på LED blir bedre og bedre og fokuset på design var veldig stort.
HDL Nordic var et nytt bekjentskap, selskapet som er representert i over 100 land tilbyr en kombinasjon av trådstyrt og trådløse smarthusløsninger i konkurranse med KNX. Men HDL er i motsetning til KNX leverandøravhengige.
Firmaet ønsket å få presentert systemet sitt for elevene våre ved nest besøk i Molde i september.


Andre utstillere som var interessant for oss å besøke var  Elforlaget og DSB.
Messen som arrangeres annet hvert år burde væt obligatorisk for faglærere innenfor elektrofagene, men for mange er det dessverre midt i eksamensperioden.




Bilderesultat for hdl nordic
Smarthuskontroller fra HDL

KNX DLP universal bryter
Brytertablå fra HDL













Torsdag 26.mai 2016


Tema: Kurs i tilknytningspunkt for el. og ekomnet og lading av elbil


Eaton, er en stor internasjonal leverandør innenfor automasjon og strømstyringssystemer, arrangerte kurs i Molde for elektrikere, saksbehandlere og lærere om to aktuelt tema, nye inntakskrav og lading av elbiler.
Eaton tok utgangspunkt i håndboken den store blå i sin presentasjon av de nye  inntakskravene for energi og ekomnet.  Fra 1.1.2015 kom det et sentralt krav om felles inntaksskap for elkom-net og energi på utsiden av boligen. Både kortslutningsvern, overbelastningsvern og måler skal plasseres i energidelen,

Tilknytningsskap etter NEK 399
To nye el-normer gjelder for all prosjektering fra 1. januar 2015. NEK 400:2014 stiller skjerpede krav til elektroinstallasjoner. NEK 399-1:2014 krever at alle nye boliger skal ha tilknytningspunkt for el- og ekomnett som er tilgjengelig for eier av elnett og ekomnett. I eneboliger og rekkehus skal skapet plasseres utvendig. I boligblokker kan skapet plasseres i fellesrom







Lading av elbiler er en stor utfordring for nettselskapene, på grunn av de store effektbehovene til de nye hurtigladerne. Flere og flere private satser på egne hurtigladere, men gjennom effektsstyring og lading på natt kan den ledige effekten i nettet kunne utnyttes, noe som de nye smartmålerne, som kommer i drift i 2019, forventes å bidra til gjennom nye effekttariffer.


Planlegging og prosjektering av ladestasjoner kan vi lese om i informasjonshefte fra  DSB, NEK, Nelfo og Norsk elbil forening.







Standariserte støpsel og kontakter for lading

Hurtiglading

Ulike typer elbilladere som er i markedet.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar