onsdag 2. desember 2015

Refleksjonsnotat - fra medstudenters nettsted

I studiet "Anvendelse av ny teknologi i læringsarbeid", et etterutdanningtilbud  for yrkesfaglærer, kommer studentene fra ulike bransjer. I tillegg til studiet arbeider vi som faglærere innenfor ulike fagområder. Fagene vi representert er:
  • Data og elektronikk
  • Bilfag
  • Elektrofag
Det har vært interessant og lærerikt å følge medstudentene gjennom bloggene til hver enkelt. I studiet er hospitering i bedrift en stor del av grunnlaget for å lære om hvordan teknologi brukes i eget fagfelt. I tillegg til å gi økt kunnskap om bruk av IKT og ny teknologi for planlegging, gjennomføring, dokumentasjon og vurdering av opplæringen i sentrale yrkesoppgaver innen egne programområder.

Refleksjon og sammendrag fra medstudenters blogger:

Tage underviser innenfor data- og elektronikkfaget på Hamar katedralskole, og har som grunnlag for sin hospitering valgt et modulbasert studie om IoT, Internet of Things, ved University of California, Irvine.Gjennom Tage sin blogg har jeg fått helt ny kjennskap om sensorer og programvare, som er innebygd i elektronikkprodukter og kan samle inn og utveksle data gjennom eksisterende nettinfrastruktur. Det skal bli svært interessant å kunne ta i bruk produkter som kommuniserer via internett.

Gunn Iren som underviser i bilfag på Rud vgs, har valgt å dele hospiteringen sin mellom ProNorGjennestad vgs og Brettboka.
Gjennom Gunn Iren sin blogg har jeg fått kjennskap til 3D-printing, en printer for å lage komponenter og figurer fra en 3D tegning, som til no har vart et ukjent landskap for meg, men som jeg helt sikkert kommer i befatning med innenfor eget fagfelt etter hvert. Brettboka har til nå vært en lærebok på nett, men Gunn Iren har formidlet muligheter dette gir for diffrensiert undervisning.

Johannes som underviser i elektrofag på Slåtthaug vgs, har valgt å hospiter hos en større installasjonsbedrift i Bergen, som bruker KNX bussystem i større installasjoner.
Gjennom Johannes sin blogg har jeg fått en ytterligere kunnskap om et fremtidsrettet system for smarthus. KNX er et kompeks styringssystem for bygninger i industri, offentlige bygg og smarthus.

Morten som underviser i bilfag på Hamar katedralskole, har valgt å tilegne seg ny kunnskap om hybrid- og hydrogenbiler. En fremtidsrettet teknologi for et bedre miljø.
Gjennom Morten sin blogg har jeg fått kjennskap til Hynor, et internasjonalt teknologisenter for nyskaping og næringsutvikling innenfor hydrogen til transport.

Jan som underviser i bilfag/tunge kjøretøy på Hamar katedralskole, har valgt å ha sin hospitering hos Volvax og Vang Auto.
Gjennom Jan sin blogg har jeg fått en bekreftelse på at de fleste jobbene på verksteder, og for min del i installasjonsbedrifter, er det meste av arbeidet av rutinemessig og generell karakter. Jan har formidlet at han primært  ønsker å sette seg inn i et GPS baserte system for overvåking av kjøretøyets tekniske tilstand, der sjåføren får varsel om nødvendig vedlikehold og reperasjoner. På Volvo Truck Norway sine hjemmesider har jeg lest om  Dynafleet, som ser ut til å være innenfor dette temaet. Svært interesant.








2 kommentarer:

  1. Oppsummeringen gir en enkel og grei oversikt over hva de forskjellige arbeider med og jeg er nysgjerrig på: Hva ser Odd Kjeltil som mulige koblinger til eget fag og konsekvenser for opplæringen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Sammenhengen med de andre fagene har en fellesfaktor, den teknologiske utviklingen går i en digitale retningen. Samtidig er de grunnleggende fysiske utfordringene i yrkene fortsatt en viktig del av faget. Konsekvensene for opplæringen er å ivareta den tradisjonelle tekniske opplæringen og samtidig kunne gi opplæring i den digitale delen av faget.

      Slett