lørdag 3. oktober 2015

HOSPITERING GLAMOX - Logg



Hospitering Glamox uke 39

Mandag 21.9.2015     

Målsetningene i dag var selvstendig bruk av Optiwin 3D Pro



Aktiviteter:
  • Øvingsoppgaver i Optiwin 3D Pro
    • Lysberegningsoppgaver utført av undertegnede sammen med veileder. Det ble utført lysberegninger i ulike rom i et kontorbygg med ulike type støttefunksjoner. I tillegg til lysberegning fra en 3D DAK.
Eksempler på utførte oppgaver.















2D lysberegning av et kjøkken. Downlight i tak (rød farge) , farge- og tallverdi i lux fremgår på tegningen. Legg merke til at lysberegningen er foretatt 85 cm fra gulv (høyde på benk- og bordflater).

 
3D DAK fra en pedestall til en kran. Montering av armaturer i trapp. Dessverre ble ikke bildet av fargeskala/luxnivå med på bildet.

Oppsummering/refleksjon:
Det var interessant og lærerikt å kunne planlegge utføre og dokumentere  prosjekt på egen hånd, med støtte fra  veileder, og kunne oppnå en mestringsfølelse. Men som ved de fleste programmeringsjobber er det også her viktig å vedlikeholde kunnskapen gjennom øvingsoppgaver. Det ble også en kort gjennomgang av Cortona 3D, nyeste generasjon 3D-visualisering. Dessverre mislykkes undertegnede med ned-lasting av dette programmet.




Onsdag 23.9.2015 

Målsetningen i dag var økt kjennskap til ulike typer LED-chip/LED-drivere


Aktiviteter :
  • Gjennomgang av ulike typer LED-armaturer. I den globale konkurransen i belysningsmarkedet har  Glamox først og fremst satset på kontor, industri- og offshorebelysning. Halvparten av produksjonen er i dag LED-belysning. Det utvikles nye produkter i tillegg til at tradisjonelle lysrørarmaturer "LEDifiseres", det vil si at lysrørene byttes ut med LED. Fordelen med "LEDifiseringen" er at dette er gjennomprøvde produkt og at reflektorene i de tradisjonelle lysarmaturene kan styre retningen av lyset på en bedre måte enn nye tradisjonelle armaturer. Ulempen er at armaturene blir fysisk større og har mindre moderne i design.
 
 
Ledifisert EXe lysarmatur der lysrørene er skiftet ut med LED.
 
 
Ledifisert industrilampe der LED har erstattet natriumslampen.
 

Flere Led-chip og drivere plassert på samme plate. Egner seg for lyskilder med matt deksel. Utfordringen her er plasseringen av større kondensatorer for å unngå flimmer.



  • Siste delen av dagen deltok jeg på test-laboratoriet med lys- og vibrasjonstesting av downlight, som skulle introduseres for det Nord-Amerikanske markedet. Når det gjelder selve lyskilden er LED suveren fremfor tidligere lyskilder i forhold til vibrasjon.
Oppsummering/refleksjon:

Det nye jeg lærte i dag var hvordan de ulike kombinasjonen av LED-chip/LED-driver er oppbygd, og hvordan det utnyttes i de ulike lysarmaturene. Noen av utfordringene med LED er retningsstyring av lyset, det utvikles prismeplater for å spre lyset i ønskede retninger, men det er en utfordrende øvelse. Det som også var interessant er hvordan de eksisterende lysrørarmaturene LEDifiseres og at bruken av de tradisjonelle reflektorene fungerer meget bra i forhold til lysspredning, men samtidig mister det moderne designet LED-armaturen kan gi.



2 kommentarer:

  1. Her får du presentert en god logg over både prosess og innhold, noe jeg er trygg på at du kommer til å få god nytte av. Når jeg i tillegg hører om andre som leser bloggen din - og lærer, ja da tenker jeg at noe skjer :-)

    SvarSlett
  2. Stilig at OptiWin visualiserer lyset ved strømavbrudd, det var nytt for meg ;)

    SvarSlett